Pazite što pijete

Imate vlastiti izvor vode? Ili sakupljate kišnicu i koristite ju u domaćinstvu? Ili samo želite biti sigurni u kvalitetu vode iz slavine?

U svijetu i kod nas sve je aktualniji trend korištenja alternativnih izvora vode. Na taj trend svakako je utjecala činjenica da su se u posljednjih 30-ak godina računi za vodu utrostručili, ali i želja za očuvanjem okoliša korištenjem ekološki prihvatljivih rješenja. Ono što je dosad bila prepreka u nesmetanom korištenju alternativnih izvora bio je prije svega način kako osigurati sigurnost i ispravnost te vode, a zatim i troškovi koji su dolazili s tim. Zahvaljujući tehnologiji danas je savršeno ispravna  i pitka voda dostupna svima.

Već je dobro poznato da je za zalijevanje vrta, pranje posuđa i rublja, ispiranje wc školjki kišnica savršeno ispravna. Štoviše zbog mekoće vode poželjnija je upravo kišnica nego vodovodna voda jer ne sadrži nikakve kemijske spojeve pa tako ni klor koji uništava perilice.  Ono o čemu svakako trebate brinuti je ispravnost te vode za korištenje ukoliko je želite učiniti pitkom. Ali ako već imate „vlastiti izvor vode“ danas ga možete početi koristiti za apsolutno sve potrebe u kućanstvu, pa tako i za piće i za kuhanje, naravno, ako tu vodu dezinficirate.  

Vodu koja dolazi iz slavine također je poželjno pročistiti jer ćete tako biti sigurni u njenu ispravnost. Vodovodna opskrba je sustav koji se tretira kemijskim supstancama kako bi izvrsnost vode bila na prihvatljivoj razini. Međutim, vremenske prilike poput preobilnih kiša ili s druge strane nedostatak oborina, mogu negativno utjecati na kvalitetu i ispravnost vode koju pijete.

Postoji nekoliko načina da se voda učini pitkom, jedan od njih je i taj da ju tretirate raznim kemijskim spojevima kako biste eliminirali nepoželjne mikroorganizme koji se u vodenom okruženju mogu razviti. To su procesi koje biste morali kontinuirano nadzirati i kontrolirati razinu kemikalija kako bi se izbjeglo predoziranje i kako bi voda ostala ispravna za korištenje.

Međutim, razvojem tehnologije pronađeni su i drugi načini zahvaljujući kojima svaki izvor, šterna ili bazen sa prikupljenom kišnicom mogu postati izvorom pitke vode, a bez opasnih kemikalija i zahtjevnih sustava za dezinfekciju. Jedan od njih je i korištenjem UV-C zraka koje eliminiraju sve štetne bakterije i druge mikroorganizme u vodi i osiguravaju vam apsolutno pitku vodu bez štetnih kemijskih spojeva. Jednostavna montaža i dugotrajnost UV dezinfektora učinili su ovaj proizvod jednim od najjednostavnijih i najpovoljnijih rješenja za dezinfekciju vode.
Developed @ empirio-ps.hr & creativaplus.hr