Kako napraviti savršen travnjak?

Upravo ste priveli kraju izgradnju Vašeg novog objekta? I sve izgleda odlično osim okućnice?! Iako nam se ne čini toliko važnom u početku uređenje eksterijera jako utječe na prvi dojam koji prolaznici ili Vaši gosti/klijenti stječu o Vašem stambenom ili poslovnom objektu. Neodržavana okućnica sa zapuštenim travnjakom ne šalje najbolju sliku o Vama i Vašem objektu/poslu.
Imali ste viziju kako će to sve izgledati i želju da se možda baš Vi sami pozabavite uređenjem okoliša ali zbog nedostatka vremena ili iz nekog drugog razloga bojite se da bi nešto moglo krenuti po zlu i da će vaš travnjak na kraju izgledati neuredno i u lošem stanju kao na slici ispod?

Ako trebate pomoć oko uređenja okućnice slobodno nam se javite. Niže vam donosimo detaljan postupak izrade savršenog travnjaka koji primjenjujemo u Hidroforu. Proces možemo podijeliti u četiri faze:

1. Planiranje

2. Priprema tla

3. Sjetva

4. Održavanje

Planiranje travnjaka

Prvo što trebate je jasno definirati kakav je teren na kojem planirate svoj travnjak. Različiti omjeri sorti trava koristiti će se za travnjake koje će biti značajno izloženi Suncu u odnosu na one koji se nalaze na sjenovitom ili vlažnom mjestu.
Sada je potrebno definirati namjenu Vašeg travnjaka. Da li će to biti ukrasni luksuzni zeleni tepih koji će mamiti uzdahe ali se po njemu neće baš puno gaziti i hodati ili želite uobičajeni kućni travnjak za dječje igre. Ako ste među onima koji nemaju previše vremena za održavanje travnjaka ili je teren nepogodan za često košenje postoji mogućnost da se posiju sorte koje se rjeđe trebaju kositi ili možete pribjeći izradi cvjetne livade koje se postižu kombiniranjem sorti trava i cvijeća. Ovo posljednje rješenje nameće se kao idealan odabir za okućnicu nekog manje formalnog objekta poput obiteljske vikendice. Ukoliko na terenu zadržavate postojeću vegetaciju potrebno je uzeti u obzir i njihov negativan utjecaj na travnjak – zbog padanja lišća.

Priprema tla za sjetvu travnjaka

Nakon što se odredili namjenu potrebno je pobrinuti se za pripremu terena za travnjak. U ovoj fazi krećemo sa uklanjanjem korova. Dva su pristupa – fizičko uklanjanje korova i kemijsko, herbicidima.
Obrada samog tla prije sjetve sjemenja podrazumijeva oranje, frezanje tj. usitnjavanje, gnojenje i valjanje. Cilj je dobiti što ravniju podlogu bez neravnina uz pad od 0,5-1% kako bi se izbjeglo zadržavanje vode za kišnih razdoblja. Nakon valjanja preporučuje se ostaviti tlo da miruje i da se slegne.
Prije sjetve tlo je potrebno zagnojiti i razrahliti kako bi sjeme lakše ušlo u tlo.

Sjetva

Preporuča se sijati unakrsno, odnosno u dva međusobno okomita pravca kako bi se postigla što veća ujednačenost posijane trave. S količinom sjemena također treba biti oprezan. Nije poželjno pregusto sijati ali ni štedjeti na sjemenu. Nakon 10-20 dana pojavit će se prve vlati trave pa možete dodatno posijati sjeme ako na pojedinim mjestima trava ne nikne. Nakon sijanja sjeme je potrebno lagano zagrabljati da sjeme potone lagano u tlo. Postoji opasnost od ptica koje bi mogle pojesti sjeme pa nije suvišno postaviti strašila.
Zalijevanje ovisi o vremenskim prilikama. Ukoliko nakon sjetve nastupi period bez oborina potrebno je zaliti kako bi se osigurala dovoljna količina vlage za nicanje.
Pokazalo se poželjnim zavaljati travnjak nakon što trava nikne kako bi se osiguralo da se korijeni mladih travki učvrste u tlu.

Održavanje travnjaka

Prvoj košnji travnjaka, koja će uslijediti otprilike 2 mjeseca nakon sjetve, trebalo bi posvetiti malo više pažnje i po mogućnosti izbjeći korištenje rotacijske kosilice jer postoji rizik da se još uvijek mladi i nejaki busenovi trave iščupaju iz tla. Neka alati za košnju budu oštri, a za početak izbjegnite travu kositi prenisko jer će joj trebati puno vremena za obnovu.

Održavanje travnjaka podrazumijeva da ste mu prije svega osigurali odgovarajuću količinu vlage ručnim zalijevanjem ili navodnjavanjem. Ako se travnjak često kosi potrebno je svakako uvesti prihranu jer se košnjom biljkama onemogućava da samostalno generiraju dovoljnu količinu hranjivih tvari. Idealno vrijeme za prihranu je u veljači i ožujku, a nikako po ljetnim vrućinama. O samom navodnjavanju možete pročitati više OVDJE.

Developed @ empirio-ps.hr & creativaplus.hr