Tri stvari koje trebate znati o navodnjavanju

Navodnjavanje je proces umjetnog zalijevanja zelenih površina kako bi se zadovoljila njihova potreba za vodom. Kroz sustav za navodnjavanje moguće je također vršiti i prihranu bilja. Vodu možemo crpiti iz izvora poput bunara, bara, jezera i kanala, a najčešće se crpi iz vodoopskrbne mreže posebice u gradskim područjima. Sistemi navodnjavanja osiguravaju biljkama vlagu potrebnu za rast i razvoj, klijanje i ostale povezane funkcije.

Učestalost, obujam i vrijeme navodnjavanja razlikuju se ovisno o tipovima biljaka, ali i tipovima tla i godišnjem dobu. Primjerice, ljetno održavanje zelenog travnjaka zahtjevat će veći stupanj vode nego u jesenskom ili proljetnom periodu.

  1. Metode navodnjavanja

Razlikujemo tradicionalne i moderne metode navodnjavanja. Tradicionalne podrazumijevaju ručno navodnjavanje gdje osoba ručno zalijeva. Glavna je prednost ove metode niska cijena, ali niska je i njena efikasnost zbog nejednake raspodjele vode. Moderne metode bolje iskorištavaju vodu, a dolaze u obliku navodnjavanja rasprskivačima (u zemlji ili iznad nje) i sustav kap na kap.

  1. Najpoznatiji načini navodnjavanja tla

Zastupljenost načina navodnjavanja ovisi o klimi, geolokaciji i ostalim faktorima, a u nastavku objašnjavamo neke od poznatijih.

  • Površinsko navodnjavanje: U ovom se sistemu navodnjavanja ne koristi pumpa. Voda se gravitacijom rasprostranjuje po tlu.
  • Navodnjavanje rasprskivačima: Voda se s centralne lokacije distribuira visokotlačnim rasprskivačima. Oni se jednom postave na odgovarajuća mjesta i zalijevanje tako postaje lako, precizno i uz nižu potrošnju vode.
  • Navodnjavanje kap na kap: Voda kapanjem dolazi direktno do korijena biljaka. Ovaj način navodnjavanja osigurava najracionalniji trošak vode i energije.
  • Ručno navodnjavanje: Jedan od najstarijih načina navodnjavanja danas se najmanje koristi zbog sporosti i potrebe za ljudskim radom.

Odabir optimalnog načina ovisit će o više parametara, a naše će vam stručno osoblje u tome rado pomoći pa nam se obratite s punim povjerenjem.

  1. Prednosti koje automatsko navodnjavanje donosi

Mnogi i danas misle da je zalijevanje crijevom jeftinije od ugradnje sustava automatskog navodnjavanja tla. No, suprotno tome, ušteda vremena i sredstava koju ostvarite ugradnjom sustava vidljive su kroz vrlo kratko vrijeme. Donosimo vam 3 najvažnije prednosti ovakvog navodnjavanja u odnosu na tradicionalnu ručnu metodu.

  • Smanjuje potrošnju vode. Voda se efikasno distribuira na mjesta gdje je potrebna, a ako sustav ima tajmer moguće je primjerice spriječiti isparavanje vode iz biljaka jutarnjim zalijevanjem.
  • Sprječava nejednoliko zalijevanje. Kod postavljanja sustava za navodnjavanje, poželjno je isplanirati razmještaj na način da izbjegnemo višak ili manjak vode na određenim lokacijama.
  • Zdraviji teren. Ako pravilno zalijevate svoj teren i brinete se o njemu, manja je vjerojatnost da ćete ga nekada morati obnavljati. Ručnim navodnjavanjem riskirate nejednoliko zalijevanje koje može dovesti do propuštanja nutrijenata pa biljke nakon nekog vremena počinju venuti.

Sistem navodnjavanja koji je prilagođen vama i vašim potrebama osim što uvelike štedi vrijeme, također pomaže povećati vrijednost vaše nekretnine. A zasigurno pomaže i ukupnom dojmu okućnice koja je u svakom trenutku zdrava i lijepih, vedrih boja. Neovisno o tome jeste li vlasnik kuće ili objekta za iznajmljivanje, sustav automatskog navodnjavanja jedna je od boljih investicija koje si možete pokloniti.

Hidrofor d.o.o. vam sa svojim dugogodišnjim iskustvom i brojnim zadovoljnim klijentima može pomoći u prvom i svakom idućem koraku prema zelenijem eksterijeru. Javite nam se i dogovorite konzultacije s našim stručnjacima!

 

 

Developed @ empirio-ps.hr & creativaplus.hr