Samo vas 6 koraka dijeli od travnjaka kao iz kataloga

Pravilno održavan travnjak jedan je od najvažnijih elemenata uređenja vrtova i okućnica diljem svijeta, koji svakom dvorištu daje notu živosti. U moru savjeta i trikova koji obećavaju savršeni travnjak, lako se izgubiti se ako ste početnik s malo travnatih metara iza sebe. Složili smo stoga mali vodič koji će vas u svega 6 koraka dovesti do travnjaka kao iz kataloga!

  1. Pažljivo navodnjavanje

Ako želite blistav zeleni travnjak kroz cijelu godinu, pobrinite se za njegovo pravilno zalijevanje. Kako bi trava bila zdravija, steknite naviku rjeđeg, ali temeljitijeg zalijevanja. Kada to činite, korijenje trave raste dublje u tlo, što pomaže travnjaku da ostane zelen i tijekom perioda suše i ekstremno vrućih temperatura.

  1. Pravilno košenje travnjaka

Redovita košnja važna je jer čini travnjak gušćim, a korijenje čvršćim. Kod košenja vrijedi ona „manje je više“, pa je stoga bolje šišati manje i češće. Pokušajte pripaziti da kod jednog košenja ne skratite travu više od jedne trećine njene visine. Kratite li više od toga uštedjet ćete vrijeme između košnji, ali riskirate oštećenje trave i ružne smeđe mrlje na travnjaku. Ljeti je poželjno ostaviti travu malčice dužom jer tako bolje podnosi periode suše. Također savjetujemo da održavate oštrice kosilice dovoljno oštrima kako ne bi trgale vlati.

  1. Adekvatna prihrana

Košenjem se travi oduzimaju nutrijenti, pa ih je potrebno nadomjestiti kako bi ona rasla brže i zdravije. Dušik, kalij i fosfor neizostavni su sastojci gnojiva, a u specijaliziranim trgovinama možete pronaći već gotove mješavine gnojiva namijenjenih posebno travnjacima. Preporučuje se gnojiti travnjak 3 do 4 puta godišnje kako bi on zasjao u svom najboljem izdanju. U novije su vrijeme na tržištu sve više dostupna i prirodna gnojiva kao zdravija alternativa sintetičkima, pa vrijedi potražiti ih.

  1. Kompostiranje kuhinjskog i vrtnog otpada za zeleniji travnjak

Kompostiranje ostataka trave nakon košnje odličan je način poboljšanja rasta vašeg vrta i travnjaka. Možete kompostirati i ostali vrtni otpad, ili ostatke od čišćenja voća, povrća i ostalih namirnica. Dodavanje komposta tlu jedan je od najboljih načina postizanja zelenijeg travnjaka i vrtnih biljaka. Osim toga, kompost potiče drenažu vode u glinenom i pjeskovitom tlu, usporava otpuštanje nutrijenata i stimulira rast korijena, uravnotežuje pH vrijednost većine tla te privlači korisne insekte, crve i ostale organizme. I dodatan plus – reciklirate vrtni i kuhinjski otpad umjesto da on završi na odlagalištu!

  1. Odstranjivanje korova

Uz upornost i pravu tehniku, i vi možete pobijediti u ratu protiv korova! Korov se može odstraniti mehaničkim sredstvima, no za manje biljke trebat ćete ipak zasukati rukave i iščupati ih ručno. Da biste to lakše odradili, prije čupanja zalijte korijenje biljaka. Važno je izvaditi što je moguće više korijena kako bismo spriječili ponovno širenje korova. Kod upornih vrsta korova, razmislite o upotrebi herbicida koji minimiziraju njihov rast. Uz sintetičke herbicide, dostupne su i zdravije varijante poput octa, kukuruzne krupice, medicinskog alkohola, sode bikarbone ili soli.

  1. Redovito prozračivanje travnjaka

Kod većine objekata s okućnicom, travnjak je područje koje se najviše koristi, naročito imate li djecu ili kućne ljubimce. S vremenom, tlo pod travom može postati vrlo zbijeno, pa čak i košenje na tjednoj bazi doprinosi dodatnom pogoršanju stanja. Korijenju trave potreban je zrak kako bi ono moglo disati i rasti, a zbijenost tla nepovoljno utječe na cirkulaciju zraka, drenažu vode i apsorpciju nutrijenata. Potrebno je stoga redovito prozračivati travnjak kako bi on bio zdraviji i ljepši. Prozračivanje travnjaka vrši se bušenjem rupa u tlu od otprilike 7 centimetara, a pritom možemo koristiti ručni alat za manja područja ili mašinama za prozračivanje kod većih travnjaka.

Uređenje i održavanje vašeg travnjaka (bilo samostalnog ili u sklopu vrta i okućnice) zahtijeva određeno vrijeme i ulaganje, ali trud će vam se višestruko isplatiti. Sjetite se samo osjećaja slobode koji u vama bude scene na filmovima kad se na ekranu pojavi beskonačno zelena livada... Sada taj osjećaj možete imati svaki dan, i to u svom dvorištu! Ipak, preferirate li radije taj trud prepustiti stručnjacima, javite nam se i dogovorite besplatan informativni sastanak - KONTAKT.

Developed @ empirio-ps.hr & creativaplus.hr