Što je hortikultura i kako se primjenjuje u uređenju vrta i okućnice?

Kao segment poljoprivredne industrije, termin hortikultura doslovno označava kulturu vrta. Kroz godine je ipak pojam hortikulture poprimio mnogo šire značenje, pa danas pod njime podrazumijevamo proizvodnju i korištenje biljaka za prehranu, dekoraciju objekata i stvaranja oaza za opuštanje. Kada pričamo o razmjerima, hortikulturu možemo smjestiti između vrtlarenja za osobne potrebe i industrijske poljoprivrede. 

Industrija, znanost ili oboje?

Postoji izravna veza između hortikulture i znanosti, obzirom da je botanika (znanost o biljkama i biljnim procesima) grana znanosti najbliskija hortikulturi. Hortikulturna znanost proučava uzgoj biljaka, dok hortikulturna tehnologija označava primjenu znanosti u hortikulturi. Hortikulturnu industriju, odnosno hortikulturu kako je danas nazivamo, možemo stoga opisati kao kombinaciju znanstvenih, tehnoloških i proizvodnih aktivnosti koje osiguravaju zadovoljavanje potreba potrošača.

Što hortikultura obuhvaća?

Pod jednim pojmom okupljene su brojne aktivnosti, postupci i procesi, no hortikulturu možemo podijeliti na dva glavna dijela:

 • Uzgoj biljaka za prehranu. Uključuje pomologiju orijentiranu na sadnju i uzgoj voća i orašastih plodova te povrtlarstvo, odnosno sadnju i uzgoj povrća i začinskog bilja.
 • Uzgoj biljaka za dekoraciju. Cvjećarstvo obuhvaća proizvodnju cvijeća i ukrasnog bilja te zelenila, a krajobrazna hortikultura dizajn vrtova, okućnice i ostalih zelenih površina, izvedbu planova te održavanje krajobraza.

Već je iz ovoga jasno koliki je obim aktivnosti u vrtovima, dvorištima i javnim površinama koje se lako svrstavaju u hortikulturu. Možemo ih sažeti u održavanje tla, uzgoj, ishranu i oplemenjivanje bilja, sprječavanje i tretiranje biljnih bolesti, te dizajn i oblikovanje vrtova i okućnica. Hortikultura također obuhvaća sadnju i održavanje travnjaka, a više o tome pročitajte u rubrici Travnjaci (link na članak).

Hidroforovo dugogodišnje iskustvo u uređenju dvorišta i okućnica te travnjaka donijelo nam je stručnost i profesionalni pristup održavanju vaših savršenih vrtova. Odlučili smo tako svoju ponudu proširiti na hortikulturu kako bi naši zadovoljni klijenti, brigu o planiranju, izvedbi i održavanju prekrasne prirode prepustili nama i bezbrižno uživali u svom omiljenom kutku na svježem zraku.

Što možemo učiniti za vas?

 • Analiza terena i tla
 • Izrada idejnog rješenja cjelokupnog eksterijera objekta prema željama, potrebama i mogućnostima klijenta, te njegova izvedba
 • Sijanje, poravnanje, zalivanje i održavanje travnjaka (u sklopu projekta uređenja okućnice ili samostalno)
 • Sadnju, uzgoj, ishranu i oplemenjivanje povrća, voća, začinskog i ostalog bilja
 • Ugradnju sistema automatskog navodnjavanja svih zelenih površina, najefikasnijim sustavima za navodnjavanje koji štede vodu, vrijeme i financijska sredstva
 • Održavanje vrtova, okućnica i zelenih površina prema dogovoru (periodički ili kontinuirano).

Je li usluga hortikulture za mene?

 • Vlasnik sam obiteljske kuće, kuće za odmor ili objekta s vrtom i okućnicom.
 • Želim da se gosti prilikom posjete ili boravka na lokaciji osjećaju ugodno i mirno.
 • Sviđa mi se kad kroz prozor pogled seže do prekrasno uređenog zelenog travnjaka, bogatog vrta ili šarenog cvjetnjaka.
 • Nemam vremena sam/a brinuti o bilju i odrađivati sve potrebne aktivnosti da bi ono raslo u svom najboljem izdanju.

Ako ste se pronašli u ovim tvrdnjama, vrijeme je da nam se obratite s povjerenjem (link na Kontakt) te da zajedno isplaniramo vašu zelenu oazu! Hidrofor d.o.o. – vaš put do zelenijeg života.

Developed @ empirio-ps.hr & creativaplus.hr