BLOG


Jel to susjedova trava opet zelenija?

Ili je susjed jedan od onih koji se dižu svako jutro prije posla sat vremena kako bi zalio svoj travnjak ili je jedan od onih koji već koriste pametne sustave za navodnjavanje… Bilo kako bilo njegova trava je zelenija i izgleda kao sa reklame a Vaša više podsjeća na površinu Mjeseca nego na zeleni travnjak? Moguće je da se radi o više razloga ali najvjerojatniji se radi o nedostatku vlage.

Pazite što pijete

Imate vlastiti izvor vode? Ili sakupljate kišnicu i koristite ju u domaćinstvu? Ili samo želite biti sigurni u kvalitetu vode iz slavine?

U svijetu i kod nas sve je aktualniji trend korištenja alternativnih izvora vode. Na taj trend svakako je utjecala činjenica da su se u posljednjih 30-ak godina računi za vodu utrostručili, ali i želja za očuvanjem okoliša korištenjem ekološki prihvatljivih rješenja. Ono što je dosad bila prepreka u nesmetanom korištenju alternativnih izvora bio je prije svega način kako osigurati sigurnost i ispravnost te vode, a zatim i troškovi koji su dolazili s tim. Zahvaljujući tehnologiji danas je savršeno ispravna  i pitka voda dostupna svima.

Ovisnici o pumpama?

Moderan čovjek je u potpunosti ovisan o pumpama u svim njenim najrazličitijim oblicima i namjenama. Neovisno da li želite crpiti vodu iz bunara za potrebe kućanstva, za zalijevanje vrta, za centralno grijanje ili želite ispumpati vodu iz poplavljenog podruma, da biste vodu ili bilo koju drugu tekućinu sa jedne lokacije dopremili na drugu trebat će vam pumpa. Danas su pumpe nezaobilazan element raznih sistema i olakšavaju život milijardama ljudi diljem svijeta.

Tri stvari koje trebate znati o navodnjavanju

Navodnjavanje je proces umjetnog zalijevanja zelenih površina kako bi se zadovoljila njihova potreba za vodom. Kroz sustav za navodnjavanje moguće je također vršiti i prihranu bilja. Vodu možemo crpiti iz izvora poput bunara, bara, jezera i kanala, a najčešće se crpi iz vodoopskrbne mreže posebice u gradskim područjima. Sistemi navodnjavanja osiguravaju biljkama vlagu potrebnu za rast i razvoj, klijanje i ostale povezane funkcije.

Samo vas 6 koraka dijeli od travnjaka kao iz kataloga

Pravilno održavan travnjak jedan je od najvažnijih elemenata uređenja vrtova i okućnica diljem svijeta, koji svakom dvorištu daje notu živosti. U moru savjeta i trikova koji obećavaju savršeni travnjak, lako se izgubiti se ako ste početnik s malo travnatih metara iza sebe. Složili smo stoga mali vodič koji će vas u svega 6 koraka dovesti do travnjaka kao iz kataloga!

Što je hortikultura i kako se primjenjuje u uređenju vrta i okućnice?

Kao segment poljoprivredne industrije, termin hortikultura doslovno označava kulturu vrta. Kroz godine je ipak pojam hortikulture poprimio mnogo šire značenje, pa danas pod njime podrazumijevamo proizvodnju i korištenje biljaka za prehranu, dekoraciju objekata i stvaranja oaza za opuštanje. Kada pričamo o razmjerima, hortikulturu možemo smjestiti između vrtlarenja za osobne potrebe i industrijske poljoprivrede. 

Čemu služi vodena pumpa i kako odabrati pravu za sebe?

Uređaj koji pokreće tekućine i plinove svima nam je dobro poznat pod nazivom pumpa. Različite se vrste pumpa koriste za različite namjene, a neke od njih su vakumske pumpe, hidraulične pumpe i vodene pumpe. Vodene se pumpe (nazivamo ih još i hidroforske pumpe ili hidrofori) koriste najviše kako bi se voda iz cisterne, bunara ili vodovoda dopremila na više razine stambenih ili poslovnih objekata. Više o njima pisali smo ovdje.

Frekvencijski regulatori i prednosti njihove ugradnje

Frekvencijski regulatori (nazivamo ih još i frekventnim regulatorima i frekventnim pretvaračima) uređaji su koji se mogu koristiti u većini slučajeva gdje elektromotor pokreće mehaničku opremu. Regulatori osiguravaju preciznu kontrolu elektromotora te tako omogućuju povećanje, smanjenje ili održavanje željene brzine motora. Najčešće se koriste u sustavima navodnjavanja, grijanja, ventilacije i klimatizacije te pumpama za tretiranje vode i preradu otpadnih voda.

Kako provesti pročišćavanje vode za piće i korištenje u kućanstvu

Pitka voda ona je koja je pogodna za piće ili korištenje u pripremi hrane. Količina vode koju je dnevno potrebno popiti kako bi povoljno utjecala na zdravlje varira od osobe do osobe i ovisi o razini fizičke aktivnosti, dobi, zdravstvenom stanju i okolišnim čimbenicima. Ono što je svima zajedničko, jest da nam je voda zaista potrebna za život.

Developed @ empirio-ps.hr & creativaplus.hr